Het kan bijna niet aan je aandacht zijn ontsnapt: de Nationale week zonder vlees. Om de week kleurrijk af te sluiten deel ik twee groentespreads als alternatief voor vleeswaren.

Wat maak je nou als je wel meer groente (en minder vlees) wilt eten, maar weinig tijd hebt? Voor die momenten vind ik groentespreads een uitkomst. Voor een upgrade van je lunch met een gewone boterham of cracker naar een lunch met groente. Bovendien kun je groentespreads makkelijk van te voren maken en blijven ze een paar dagen goed als je ze afgesloten in de koelkast bewaart.

Samen met mijn collega Kimberley van Veggiebekkie maakte ik afgelopen week deze spreads. Ze zijn makkelijk te maken, gezond én heel lekker. Wij houden ze er in elk geval in!

Tuinerwtenspread met munt

Deze groentespread maak je gemakkelijk van te voren en afgesloten in de koelkaast kun je deze een paar dagen bewaren. Voor een snelle upgrade van je lunch met een boterham of cracker naar een lunch met groente.
Bereidingstijd 10 min
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 200 gram diepvries doperwten
  • 1 eetl. citroensap
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 handje munt en peterselieblaadjes
  • 1 teentje knoflook, geperst

Instructies
 

  • Blancheer de diepvries tuinerwten een paar minuten in kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pureer vervolgens alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een spread.

Notities

Tuinerwten spread

Tuinerwten zijn zo’n ingrediënt waarvan het handig is om altijd een voorraadje in de diepvries te hebben liggen. Voor in een roerbakschotel, salade of voor in een groente spread zoals deze tuinerwtenspread.

 

Wortelspread met zonnebloempitten

Een makkelijke groentespread
Bereidingstijd 10 min
Gang Bijgerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 300 gram wortel
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetl. zonnebloempittenpasta
  • 2 eetl. olijfolie
  • 0,5 tl paprikapoeder
  • 1 handje peterselieblaadjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 180 graden en bekleedt een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de wortels in plakjes, de ui in ringen en pel de knoflook.
  • Verdeel de wortels, ui en knoflook over de bakplaat en besprenkel deze met olijfolie, wat zout en peper. Rooster de groenten gaar in 20 minuten gaar.
  • Pureer de geroosterde groenten samen met de overige ingrediënten in een blender of met de staafmixer tot een spread. Voeg eventueel een scheutje water toe als het geheel niet vloeibaar genoeg is. Houd je van fris? Voeg dan eventueel nog een kneep citroensap toe.
  • Bewaar de spread in een afgesloten pot of bakje in de koelkast.

Notities

Zelf roosterde ik de groente voor de wortelspread tijdens het koken voor het avondeten. Helemaal handig als je toch al een gerecht hebt dat in de oven gaat. ’s Avonds heb ik alles gepureerd, zodat ik de spread kant en klaar uit de koelkast kon pakken voor de lunch de volgende dag.  

Fotografie @veggiebekkie.com

Winkelwagen
Scroll naar top