Heerlijk die lente! De zon schijnt meer en het wordt weer warmer. Tegelijkertijd voelen veel mensen zich behoorlijk moe in het voorjaar, de welbekende voorjaarsmoeheid. Naast beweging en naar buiten gaan, is het dan ook extra belangrijk om verse groenten te eten. Gezonde voeding om je vitamines en mineralen weer aan te vullen, nieuwe energie op te doen en je lijf te ondersteunen in het kwijtraken van afvalstoffen. En laten nu juist de eerste echte lentegroentes weer op de markt en in de winkel verschijnen die jouw lijf hiermee heel goed kunnen ondersteunen!

Groentes uit de lente

Wat zijn nou typische lente groentes? Denk aan bospeen, radijs, rabarber, spitskool, peultjes, koolrabi en groene bladgroenten als raapstelen, sla, rucola en paksoi.

Meer energie met groente uit het seizoen

Eén van de redenen van voorjaarsmoeheid is dat het lichaam nog veel afvalstoffen bevat. Het is dan extra belangrijk om je lever te ondersteunen, het orgaan dat zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen. Dit kun je doen door het eten van voedingsmiddelen die zwavel bevatten; zwavel ondersteunt namelijk de lever en tref je onder andere aan in groene bladgroentes zoals raapstelen, spinazie en rucola. Door het eten van deze typische voorjaarsgroenten help je jouw lijf dus te ontgiften en je energieker te voelen.

Iedere groente bevat weer andere vitaminen, mineralen en antioxidanten. Door meer groenten te eten en daarin te variëren voorzie je jouw lijf door de dag heen en door het hele jaar heen continue van goede voedingsstoffen. Voedingsstoffen die ondersteunend werken bij het opruimen van afvalstoffen en bij de aanmaak van energie. En wat is er dan inspirerender dan de aanblik van al die lekkere frisse lentegroentes?

Groentepakket met seizoensgroente

Zelf zijn wij thuis sinds een aantal jaar deelnemer van de Oosterwaarde, een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf in Diepenveen, vlakbij Deventer. Elke week leveren zij een pakket met heerlijke groentes uit het seizoen, vers van het land. Inmiddels zijn er heel wat groentes langs gekomen waar ik voorheen niet of nauwelijks mee kookte, denk aan koolraap, koolrabi, rammenas, schorseneren en postelein. Door te kiezen voor seizoensgroente eten wij gedurende het jaar veel meer verschillende soorten groenten en heb ik veel leuke nieuwe gerechten uitgeprobeerd. Daarnaast eten we ook echt nog wel andere groenten. Seizoensgroente neem ik echter als uitgangspunt en gebruik ik als inspiratie voor mijn maaltijden.

Elke maand een recept met een groente uit het seizoen

Om mij heen zie ik steeds meer mensen die kiezen voor groentes uit eigen regio en het seizoen. Tegelijk merk ik ook een behoefte aan lekkere en makkelijke recepten met de vaak nog onbekendere groentes. Regelmatig krijg ik de vraag of ik nog een lekker recept weet met …. En dan volgt er iets als pompoen, palmkool of koolraap. Om het iets makkelijker te maken, deel ik de komende tijd elke maand een recept met een typische seizoensgroente. Voor de maand april zijn dat twee recepten met raapstelen. Te beginnen met een heerlijke groene lentesoep met raapstelen.

Ook een groentepakket met verse seizoensgroente?
Mocht je meer willen weten over de groentepakketten van de Oosterwaarde, lees daarover meer op de website van de Oosterwaarde.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven