Het is de week zonder vlees! Voor sommigen al jaren een gewoonte, voor anderen helemaal nieuw. Vaker vegetarisch eten is niet alleen gezonder voor onze planeet, ook voor jouw eigen gezondheid heeft het diverse voordelen. Doe jij ook mee met de week zonder vlees? Om jou op weg te helpen deel ik drie tips voor de overstap naar gezond vleesvrij eten.

Tip 1: Weet waarom jij minder vlees wilt gaan eten

Allereerst raad ik je aan om voor jezelf helder te krijgen waarom jij minder vlees wilt eten. Die motivatie helpt jou namelijk om het daadwerkelijk te gaan doen en ook vaker te doen. Is het de milieu-impact, het dierenwelzijn en / of ook je eigen gezondheid? Het eten van minder vlees en meer plantaardige voeding draagt bij aan een gezonder gewicht en een stabielere bloedsuikerspiegel. Het heeft daarnaast een gunstige invloed voor je immuunsysteem. Nog een pluspunt: natuurlijke en meer plantaardige voeding helpt bij het voorkomen van chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en reumatische aandoeningen. Kortom: wat kan het eten van minder vlees bijdragen aan jouw gezondheid en hoe jij in je vel zit?

Tip 2: Zorg voor een voedzame lunch met eiwit

Let er op dat je voldoende eiwit binnen krijgt. Alleen ´s avonds je portie vlees vervangen door iets anders is meestal niet voldoende. In de praktijk zie ik dat dat vaak over het hoofd wordt gezien. Mijn advies is dan ook om bij je lunch ook een eiwitbron toe te voegen. Eiwitten (ook wel ‘proteïnen´) bestaan uit aminozuren en deze vormen de bouwstoffen van ons lichaam: onder andere voor onze botten, spieren, hormonen en neurotransmitters. Een heel concreet voorbeeld daarvan is de neurotransmitter dopamine, die je bijvoorbeeld nodig hebt voor om met concentratie te werken.  Bijkomend voordeel is dat voeding met eiwit ook verzadigend werkt. Je krijgt minder snel weer trek en hebt minder neiging tot snoepen en tussendoortjes.

Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld noten, zaden (pompoen- en zonnebloempitten, sesamzaad), zuivel en peulvruchten (zoals linzen en kikkererwten). Ook groenten zoals broccoli, sperziebonen, spinazie en taugé zijn relatief rijk aan eiwit.

Er zijn diverse manieren waarop je bij je lunch eiwitten kunt eten en het hoeft echt niet altijd heel veel tijd te kosten. Denk aan het toevoegen van pompoenpitten in soep, een groenteomelet of een lunchsalade met als basis een restje rijst en linzen.

Tip 3: Bouw aan jouw eigen vegetarische (lunch)repertoire

Door jouw eigen vegetarische (lunch)repertoire samen te stellen, wordt vleesvrij eten steeds makkelijker. Begin met het zoeken en uitproberen van één recept. Vind je het lekker, goed klaar te maken en voel je je er prettig bij? Bewaar het recept dan in een daarvoor bestemd mapje (digitaal of print het uit). Maak het recept een paar weken op een vaste dag in de week. Bijvoorbeeld op een dag dat je thuiswerkt of juist vrij bent. Zit dit eenmaal in je systeem, dan zoek je er een tweede bij, etc. Met een stuk of 5 fijne lunchgerechten heb je al een hele mooie basis en kun je lekker afwisselen. Zo heb je binnen twee maanden een eigen receptenmap met jouw favoriete vegetarische recepten waar je altijd op kunt terugvallen als je even niet weet wat je zal gaan eten.

Wil je daar gelijk een start mee maken? Dat kan met dit recept voor een lekkere, snelle en voedzame lunchsalade.

Lekkerder in je vel met natuurlijke voeding

Wil jij graag verder aan de slag voor een gezonder eetpatroon met meer natuurlijke voeding? Verlang je naar meer energie, een beter weerstand en/ of wil je vanuit preventief oogpunt anders gaan eten? Je bent welkom voor een persoonlijk en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven