Recept Amaranthpap met wortel

Er is weer heerlijke verse bospeen te verkrijgen! Dat je deze ook heel lekker in een ontbijtje kunt verwerken bewijst deze amaranthpap met wortel. Amarant is een klein zaadje en valt net als boekweit en gierst onder de pseusdogranen. Amaranth is rijk aan vitaminen en mineralen, met name calcium en ijzer. Bovendien is het glutenvrij. Dit amaranth-ontbijt met wortel, gember en een vleugje sinasappel is een beetje in stijl van worteltaart; een leuke variatie voor de start van je dag!

En hoewel de temperatuur buiten stijgt, kan het nog steeds prettig zijn om warm te ontbijten. Warm eten vraagt namelijk minder energie voor de spijsvertering en daarmee blijft er meer energie over voor andere dingen! Je lichaam hoeft de voeding immers niet op te warmen om het te kunnen verteren, wat bij koude voeding wel het geval is. Een lekker warm ontbijtje dus voor een energieke start van de dag. De sinaasappel zorgt voor een frisse touch. 

Amaranth ontbijt met wortel

Pap van amaranth en wortel, in stijl van worteltaart
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Ontbijt
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 100 gram amaranth
 • 500 ml water
 • 1 wortel (+/- 100 gram)
 • 2 eetl. rozijnen
 • 0,5 tl gember, vers geraspt
 • 0,5 tl kaneel
 • 0,25 tl kardamon
 • 0,25 tl sinaasappelzeste (schil van bio sinaasappel)
 • 1 kontje roomboter of kokosolie

Topping, bijvoorbeeld:

 • honing
 • hennepzaadjes
 • hazelnoten, grof gehakt
 • kokosrasp

Instructies
 

 • Doe alle ingrediënten voor de amaranthpap in een pannetje en breng aan de kook. Laat de pap ongeveer 8 minuten zachtjes koken.
 • Voeg een snufje zout toe en eventueel een klontje boter of kokosolie. Roer even door en verdeel de wortel-amaranth pap over twee kommen.
 • Drizzel er wat honing over en bestrooi met bijvoorbeeld gehakte hazelnoten, hennepzaadjes en/ of kokosrasp.

Notities

Tip

Koop een paar biologische sinaasappels en citroenen. Rasp voor gebruik het buitenste laagje van de schil en bewaar de zeste in een potje in de vriezer. Zo heb je altijd extra smaakmakers bij de hand voor in smoothies, baksels of pap.

 

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven