Inmiddels is de zomer echt aangebroken. Tijd dus voor een lekker recept met zomerse groenten. In het groentepakket dat wij elke week krijgen zitten momenteel volop verse bonen, met name tuinbonen.

Verse peulvruchten zijn een mooie bron van eiwit. Eet je vaak of voornamelijk vegetarisch, dan is het handig om deze te combineren met een graan. Granen en bonen vormen samen namelijk een volwaardig eiwit.  Een lekker en makkelijk gerecht waarin deze twee samen gaan is deze lauwwarme salade van gierst met verse zomerse bonen

Lauw-warme gierstsalade met zomerse bonen

Een makkelijk en voedzaam vegetarisch gerecht met gierst en verse peulvruchten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 125 gram gierst
 • 250 gram verse bonen: (gedopte) tuinbonen, peultjes, sperziebonen en / of sugar snaps
 • 3 takjes munt, de blaadjes
 • 0,5 bosje peterselie
 • 1 lente-ui
 • 0,5 komkommer
 • 1 eetl. olijfolie
 • 1 kneep citroensap of een scheutje appelcider- of wittewijnazijn

Instructies
 

 • Breng de gierst in 250 ml water aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg vervolgens wat bouillonpoeder of zout toe en laat de gierst nawellen.
 • Maak intussen de bonen schoon en kook of stoom deze gaar in max. 10 minuten (afhankelijk van welke bonen je gebruikt). Heb je een stoominzet? Dan kun je tuinbonen bijvoorbeeld koken in de pan eronder en sperziebonen erboven stomen.
 • Hak de kruiden fijn, snij de lente-ui in ringetjes en de komkommer in stukjes.
 • Roer de gierst los met een vork en de olijfolie, meng vervolgens de kruiden en lente-uit met het citroensap of de azijn door de gierst. Voeg vervolgens de komkommer en bonen toe en breng op smaak met zout en peper.

Notities

Ook lekker met gestoomde broccoliroosjes erbij 

Gierst

Gierst kom je steeds meer tegen in recepten. De kleine ronde gele korrel bevat een relatief hoog gehalte aan eiwitten en is bovendien rijk aan mineralen waaronder ijzer en magnesium. In veel recepten waarin couscous wordt gebruikt, kun je de couscous vervangen door gierst. De meeste couscous is gemaakt van tarwe en dat eten we over het algemeen al regelmatig in brood en pasta. Gierst is dan een mooie vervanger en is bovendien glutenvrij.

Variatietip

Het bovenstaand gerecht is overigens ook erg lekker met (volkoren) rijst. Door te variëren in soort graan en het soort bonen heb je met dit recept een basis waarmee je veel kanten op kunt. Wij gebruiken dit gerecht als bijgerecht naast een zomerse salade of heel eenvoudig met gestoomde of kort gekookte groenten zoals broccoli.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven