Lunchrecept met witlof, wortel en kiemen
Een lekker voedzaam lunchgerecht met witlof, wortel en een restje rijst. Snel te maken en met groenten uit het seizoen.
Ik hou van lekker lunchen: voedzaam en met groenten, liefst uit het seizoen. Om ‘s middags snel een lunch in elkaar te zetten zorg ik ervoor dat ik altijd een restje heb dat als basis kan dienen, in dit geval rijst. Ook heb ik meestal groenten in de koelkast die makkelijk te bewaren zijn zoals wortel en witlof. In dit gerecht voeg ik ook kiemgroenten toe; een klein handje geeft al een hoop extra voedingsstoffen die ons immuunsysteem ondersteunen. En het handige is dat kiemgroenten het hele jaar door beschikbaar zijn. Je koopt ze kant-en-klaar in een bakje, maar kunt ze ook gemakkelijk zelf kweken.
In de winter lunch ik graag warm als ik de mogelijkheid heb. Dat geeft me een meer verwarmend en verzadigend gevoel dan een koude lunch. Dit lunchgerecht met witlof kun je warm bereiden, maar ook in de vorm van een salade om bijvoorbeeld mee te nemen.

Lunch met witlof, wortel en kiemen
Ingrediënten
- restje volkoren rijst
- 1 à 2 wortels, in plakjes (+/- 200 gram)
- 2 stronkjes witlof (of 1 groter stronkje)
- 1 theelepel (gemalen) venkelzaad
- 0,5 theelepel geraspte verse gember
- 1 eetlepel rozijnen, geweld
- 2 handjes alfalfa of andere kiemen
- 4 eetlepels pompoenpitten en sesamzaadjes
Optioneel
- handje winterpostelein of veldsla
- beetje geraspte sinaasappelschil
- feta
Instructies
- Verwarm een pan op het vuur, voeg een scheutje olie toe (bijvoorbeeld sesamolie of kokosolie) en bak de wortel even. Voeg vervolgens de gember en het venkelzaad toe en bak even mee. Voeg dan een scheutje water toe en een snuf zout en laat de wortel met een deksel op de pan in 5 minuten gaar worden.
- Snij ondertussen de witlof.
- Voeg de rijst, witlof, rozijnen en eventueel wat geraspte sinaasappelschil bij de wortel en warm nog even door, afhankelijk van hoe ‘rauw’ je de witlof wilt eten.
- Schep op twee borden, breng op smaak met versgemalen zwarte peper en verdeel de kiemen, pompoenpitten en sesamzaadjes erover. Voeg eventueel nog wat feta en/of winterpostelein toe.
Notities
- Cottage cheese of geitenkaas i.p.v. feta
- 3 gewelde abrikozen (in stukjes) i.p.v. rozijnen
- hazelnoten of walnoten i.p.v. pompoenpitten en sesamzaadjes