Palmkool met pompoensaliesaus

Hoog tijd weer voor een blog met een lekker seizoensrecept! De herfst is mijn favoriete seizoen als het om groenten gaat, met pompoen op nummer een. Daar maak ik vanalles mee, van pap bij het ontbijt tot stoofpotjes en soep. Laatst stond er voor de Maaltijd van Munt & Marjolein een gerecht met palmkool en pompoensaliesaus op het menu. De reacties waren super positief, dus mag dit recept ook niet ontbreken op mijn blog! Foto @Veggiebekkie.nl Palmkool Palmkool, ook wel cavolo nero genoemd, is een boerenkool-achtige koolsoort. De plant heeft donkere blauwgroene bladeren en groeit als een soort palm de lucht in. Het is net als boerenkool een ontzettend gezonde groente, die rijk is aan o.a.…

Reacties uitgeschakeld voor Palmkool met pompoensaliesaus

Geroosterde venkel en puntpaprika met rijst en tempé

Deze maand voor mijn receptenblog met seizoensgroenten een recept met venkel en puntpaprika. Twee groentes die nu volop te verkrijgen zijn. Zoals ik al eens eerder schreef, bedenk ik recepten lang niet altijd zelf. Ik laat mij graag inspireren en houd ervan recepten te verzamelen en naar eigen inzicht aan te passen. Waar dat ´eigen inzicht´ uit bestaat? Ik ga voor gezonde, lekkere en eerlijke voeding. En als even kan ook makkelijk te bereiden. Als natuurvoedingsadviseur let ik erop dat een maaltijd in elk geval bestaat uit een flinke portie (seizoens)groenten die ons voorziet van voedingsvezels en de nodige vitaminen en mineralen, goede vetten (meer onverzadigd dan verzadigd) en een eiwitbron. Eiwitten zijn immers essentieel als…

Reacties uitgeschakeld voor Geroosterde venkel en puntpaprika met rijst en tempé

Lauwwarme salade van gierst en zomerse bonen

Inmiddels is de zomer echt aangebroken. Tijd dus voor een lekker recept met zomerse groenten. In het groentepakket dat wij elke week krijgen zitten momenteel volop verse bonen, met name peultjes en tuinbonen. Ook de moestuinen die ik onderweg tegenkom zie ik volhangen met bonen. Verse bonen zijn een mooie bron van eiwit. Eet je vaak of voornamelijk vegetarisch, dan is het handig om deze te combineren met een graan. Samen vormen granen en bonen namelijk een volwaardig eiwit.  Een fijn gerecht waarin granen en bonen samen gaan is deze lauwwarme salade van gierst met verse zomerse bonen Ingrediënten voor 2 personen 100 gram gierst250 gram bonen: (gedopte) tuinbonen, peultjes, sperziebonen en / of sugar snapshalf…

Reacties uitgeschakeld voor Lauwwarme salade van gierst en zomerse bonen

Risotto van boekweit met koolrabi

Mijn maandelijkse receptenblog met een seizoensgroente gaat deze maand over koolrabi, een typische groente uit het voorjaar en de vroege zomer. Ik heb hem deze maand al een paar keer in mijn wekelijkse groentepakket gekregen. Koolrabi is een zogenaamde ‘stengelknol’, lichtgroen van kleur en met lange stengels en bladeren. De groente is makkelijk klaar te maken en zit vol goede voedingsstoffen. Zo is het een goede bron van voedingsvezels, de mineralen magnesium, calcium en kalium en vitamine C. Toch is het niet een heel bekende groente en daarom voor de maand mei mijn favoriete recept met koolrabi. Koolrabi Koolrabi kun je zowel rauw in salades verwerken als koken en bakken. Zelf gebruik ik koolrabi graag in…

Reacties uitgeschakeld voor Risotto van boekweit met koolrabi

Natuurvoeding ondersteunt je gezondheid en een gezonde leefomgeving

Als natuurvoedingsadviseur is het hoog tijd om een blog te wijden aan natuurvoeding. Natuurvoeding vormt namelijk de basis voor mijn voedingsadvies. Natuurvoeding gaat om verse en onbewerkte voeding, zo veel mogelijk biologisch en uit eigen regio. Kortom: lekker, gezond en eerlijk eten! Goed voor je eigen gezondheid én je leefomgeving Laatst sprak ik over het belang van natuurvoeding met Tineke Bakker, boerin en bedrijfsleider van het biologisch-dynamisch landbouwbedrijf de Oosterwaarde in Diepenveen. Ik vroeg haar hoe zij aankijkt tegen voeding uit eigen regio en uit het seizoen. Tineke vertelt: ‘Als biologische boer verbouw je niet alleen gezonde voeding, maar zorg je ook voor een stukje landschap, natuur en biodiversiteit. Door voedsel uit eigen regio te eten,…

Reacties uitgeschakeld voor Natuurvoeding ondersteunt je gezondheid en een gezonde leefomgeving