Lauwwarme salade van gierst en zomerse bonen

Inmiddels is de zomer echt aangebroken. Tijd dus voor een lekker recept met zomerse groenten. In het groentepakket dat wij elke week krijgen zitten momenteel volop verse bonen, met name peultjes en tuinbonen. Ook de moestuinen die ik onderweg tegenkom zie ik volhangen met bonen. Verse bonen zijn een mooie bron van eiwit. Eet je vaak of voornamelijk vegetarisch, dan is het handig om deze te combineren met een graan. Samen vormen granen en bonen namelijk een volwaardig eiwit.  Een fijn gerecht waarin granen en bonen samen gaan is deze lauwwarme salade van gierst met verse zomerse bonen Ingrediënten voor 2 personen 100 gram gierst250 gram bonen: (gedopte) tuinbonen, peultjes, sperziebonen en / of sugar snapshalf…

Reacties uitgeschakeld voor Lauwwarme salade van gierst en zomerse bonen

Risotto van boekweit met koolrabi

Mijn maandelijkse receptenblog met een seizoensgroente gaat deze maand over koolrabi, een typische groente uit het voorjaar en de vroege zomer. Ik heb hem deze maand al een paar keer in mijn wekelijkse groentepakket gekregen. Koolrabi is een zogenaamde ‘stengelknol’, lichtgroen van kleur en met lange stengels en bladeren. De groente is makkelijk klaar te maken en zit vol goede voedingsstoffen. Zo is het een goede bron van voedingsvezels, de mineralen magnesium, calcium en kalium en vitamine C. Toch is het niet een heel bekende groente en daarom voor de maand mei mijn favoriete recept met koolrabi. Koolrabi Koolrabi kun je zowel rauw in salades verwerken als koken en bakken. Zelf gebruik ik koolrabi graag in…

Reacties uitgeschakeld voor Risotto van boekweit met koolrabi

Natuurvoeding ondersteunt je gezondheid en een gezonde leefomgeving

Als natuurvoedingsadviseur is het hoog tijd om een blog te wijden aan natuurvoeding. Natuurvoeding vormt namelijk de basis voor mijn voedingsadvies. Natuurvoeding gaat om verse en onbewerkte voeding, zo veel mogelijk biologisch en uit eigen regio. Kortom: lekker, gezond en eerlijk eten! Goed voor je eigen gezondheid én je leefomgeving Laatst sprak ik over het belang van natuurvoeding met Tineke Bakker, boerin en bedrijfsleider van het biologisch-dynamisch landbouwbedrijf de Oosterwaarde in Diepenveen. Ik vroeg haar hoe zij aankijkt tegen voeding uit eigen regio en uit het seizoen. Tineke vertelt: ‘Als biologische boer verbouw je niet alleen gezonde voeding, maar zorg je ook voor een stukje landschap, natuur en biodiversiteit. Door voedsel uit eigen regio te eten,…

Reacties uitgeschakeld voor Natuurvoeding ondersteunt je gezondheid en een gezonde leefomgeving

Raapstelensalade met zoete aardappel en pittenmix

April is echt de maand van de raapstelen. Daarom als vervolg op de groene lentesoep met raapstelen, ter inspiratie een tweede recept met deze heerlijke voorjaarsgroente. Raapstelen zijn al lekker in een eenvoudige salade. Met alleen wat olijfolie en azijn erdoor heb je al een heerlijke frisse salade als bijgerecht. Ik voegde daar zoete aardappel, geroosterde zaden en feta aan toe voor een meer vullende salade. Een makkelijke, gezonde, lekkere én kleurrijke maaltijdsalade. Ondersteun je gezondheid met groene bladgroenten In mijn vorige blog schreef ik over de voordelen van seizoensgroenten voor de gezondheid. Zo bevatten raapstelen, net als spinazie en rucola naast zwavel, ook chlorofyl. Chlorofyl bevat magnesium en is daarnaast in staat allerlei toxische stoffen…

Reacties uitgeschakeld voor Raapstelensalade met zoete aardappel en pittenmix

Lentegroentes voor meer energie bij voorjaarsmoeheid

Heerlijk die lente! De zon schijnt meer en het wordt weer warmer. Tegelijkertijd voelen veel mensen zich behoorlijk moe in het voorjaar, de welbekende voorjaarsmoeheid. Naast beweging en naar buiten gaan, is het dan ook extra belangrijk om verse groenten te eten. Gezonde voeding om je vitamines en mineralen weer aan te vullen, nieuwe energie op te doen en je lijf te ondersteunen in het kwijtraken van afvalstoffen. En laten nu juist de eerste echte lentegroentes weer op de markt en in de winkel verschijnen die jouw lijf hiermee heel goed kunnen ondersteunen! Groentes uit de lente Wat zijn nou typische lente groentes? Denk aan bospeen, radijs, rabarber, spitskool, peultjes, koolrabi en groene bladgroenten als raapstelen,…

Reacties uitgeschakeld voor Lentegroentes voor meer energie bij voorjaarsmoeheid