Groene lentesoep met raapstelen

Met de komst van de lente verschijnen ook weer de eerste echte lentegroentes. Heerlijk! Ik kook graag met groente uit het seizoen. Ze zijn lekker, vers en zitten vol met gezonde voedingsstoffen. Om mij heen zie ik steeds meer mensen die kiezen voor groentes uit eigen regio en het seizoen. Tegelijk merk ik ook een behoefte aan lekkere en makkelijke recepten met de vaak nog onbekendere groentes. Om het iets makkelijker te maken, deel ik vanaf nu elke maand een recept met een typische groente uit dat seizoen. Deze maand met raapstelen.

Groene lentesoep met raapstelen

Vorige week kocht ik een flinke bos raapstelen op de markt. Samen met mijn collega Kimberley van Veggiebekkie probeerde ik verschillende recepten uit. De raapstelen inspireerde ons allereerst tot het maken van een lekkere groene lentesoep van raapstelen met tuinerwten en courgette. Tuinerwten zijn altijd handig om in de vriezer te hebben. Bijvoorbeeld voor het maken van een snelle groentespread, of voor in een soep. De tuinerwten maken de soep steviger en deze ´verse´ peulvruchten zijn ook een mooie bron van eiwitten. Maak je (lunch) maaltijd compleet door er nog iets bij te eten met een graan. Bijvoorbeeld een eenvoudige salade van een restje gekookte rijst of quinoa van de vorige avond, of een lekkere dikke plak (zuurdesem)brood.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen

 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1/2 courgette
 • 150gram tuinerwten
 • 200 gram raapstelen (2 bosjes)
 • ½ bosje verse peterselie, fijngehakt
 • ½  liter water
 • Olijfolie
 • Peper & zout
 • 2tl Italiaanse kruiden of verse tuinkruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano

Bereidingswijze

 1. Fruit de ui en de knoflook in olijfolie.
 2. Was ondertussen de courgette en snijd deze in blokjes.
 3. Voeg de courgette samen met de tuinerwten toe bij de ui en knoflook en bak even mee.
 4. Voeg het water toe met wat zout, breng het geheel aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.
 5. Maak de raapstelen schoon, snijd de onderste wortels eraf en snijd de raapstelen in grove stukken. Voeg de raapstelen samen met de verse tuinkruiden of Italiaanse kruiden toe aan de rest en laat de soep nog 1 minuutje zachtjes doorkoken.  
 6. Haal de pan van het vuur en mix het geheel tot een gladde soep met de staafmixer of blender. Breng op smaak met zout en peper.
 7. Schenk de soep in kommen en besprenkel met olijfolie

Variatietip voor in de zomer

Courgette behoort nog niet tot de lentegroentes, maar is wel een lekker en makkelijk ingrediënt voor in (deze) soep. Courgette is het hele jaar door verkrijgbaar en kan in Nederland volop worden geoogst in de zomer. In de zomer kun je deze soep dan ook maken met bijvoorbeeld spinazie of rucola. Maar eerst deze lekkere lentevariant met raapstelen!