Raapstelensalade met zoete aardappel en pittenmix

April is echt de maand van de raapstelen. Daarom als vervolg op de groene lentesoep met raapstelen, ter inspiratie een tweede recept met deze heerlijke voorjaarsgroente. Raapstelen zijn al lekker in een eenvoudige salade. Met alleen wat olijfolie en azijn erdoor heb je al een heerlijke frisse salade als bijgerecht. Ik voegde daar zoete aardappel, geroosterde zaden en feta aan toe voor een meer vullende salade. Een makkelijke, gezonde, lekkere én kleurrijke maaltijdsalade.

Ondersteun je gezondheid met groene bladgroenten

In mijn vorige blog schreef ik over de voordelen van seizoensgroenten voor de gezondheid. Zo bevatten raapstelen, net als spinazie en rucola naast zwavel, ook chlorofyl. Chlorofyl bevat magnesium en is daarnaast in staat allerlei toxische stoffen die zich in het lichaam bevinden aan zich te binden en uit te scheiden. Een mooie reden om vaker bladgroenten zoals raapstelen op tafel te zetten. Met deze lekkere en kleurrijke raapstelensalade met zoete aardappel gaat dat vast lukken!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 bos raapstelen
  • 2 el olijfolie + wat olie om in te bakken
  • 1 tl azijn (bijv. appelazijn of wijnazijn)
  • 1 lente-ui
  • 100 gram zaden- en pittenmix (naar smaak een mix van pijnboompitten, zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaad).
  • (geiten)feta

Bereidingswijze

  1. Schil de zoete aardappels, snijd deze in blokjes en stoom de zoete aardappels in zo’n 10 minuten gaar.
  2. Rooster ondertussen de zaden en pitten in een koekenpan op een lage stand. 
  3. Maak de raapstelen schoon. Verwijder de worteltjes aan de onderkant, was de raapstelen en snijd deze in stukjes.
  4. Snijd de lente-ui in fijne reepjes en voeg deze samen met de azijn en olijfolie toe aan de raapstelen. Meng goed door.
  5. Bak de blokjes zoete aardappel nog even op als ze gaar zijn, bestrooi met zout & peper en
    ze toe aan de raapstelen.
  6. Verdeel de salade over twee borden. Strooi de pittenmix erover en verbrokkel de feta erboven.

Eet smakelijk!