Twee groentespreads voor een snelle upgrade van je lunch

Het kan bijna niet aan je aandacht zijn ontsnapt: de Nationale week zonder vlees. Om de week kleurrijk af te sluiten deel ik twee groentespreads als alternatief voor vleeswaren.

Wat maak je nou als je wel meer groente (en minder vlees) wilt eten, maar weinig tijd hebt? Voor die momenten vind ik groentespreads een uitkomst. Voor een upgrade van je lunch met een gewone boterham of cracker naar een lunch met groente. Bovendien kun je groentespreads makkelijk van te voren maken en blijven ze een paar dagen goed als je ze afgesloten in de koelkast bewaart.

Samen met mijn collega Kimberley van Veggiebekkie maakte ik afgelopen week deze spreads. Ze zijn makkelijk te maken, gezond én heel lekker. Wij houden ze er in elk geval in!

Tuinerwten spread

Tuinerwten zijn zo’n ingrediënt waarvan het handig is om altijd een voorraadje in de diepvries te hebben liggen. Voor in een roerbakschotel, salade of voor in een groente spread zoals deze tuinerwtenspread.

Ingrediënten

 • 200 gram diepvries tuinerwten
 • 2 eetl. olijfolie
 • 1 eetl. citroensap
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • zout & peper
 • handje peterselie- en muntblaadjes

Bereiding

Blancheer de diepvries tuinerwten een paar minuten in kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pureer vervolgens alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een spread.


Wortelspread met zonnebloempasta

Ingrediënten

 • 300 gram wortels
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eetl.  zonnebloempasta
 • 4 eet. extra vierge olijfolie
 • handje peterselieblaadjes
 • paprikapoeder, peper en zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor tot 180 graden en bekleedt een bakplaat met bakpapier.
 2. Snijd de wortels in plakjes, de ui in ringen en pel de knoflook.
 3. Verdeel de wortels, ui en knoflook over de bakplaat en besprenkel deze met olijfolie, wat zout en peper. Rooster de groenten gaar in 20 minuten gaar.
 4. Pureer de geroosterde groenten samen met de overige ingrediënten in een blender of met de staafmixer tot een spread. Voeg eventueel een scheutje water toe als het geheel niet vloeibaar genoeg is. Houd je van fris? Voeg dan eventueel nog een kneep citroensap toe.
 5. Bewaar de spread in een afgesloten pot of bakje in de koelkast.

Zelf roosterde ik de groente voor de wortelspread tijdens het koken voor het avondeten. Helemaal handig als je toch al een gerecht hebt dat in de oven gaat. ’s Avonds heb ik alles gepureerd, zodat ik de spread kant en klaar uit de koelkast kon pakken voor de lunch de volgende dag.  

Lekker verzadigd en meer energie

Deze vegetarische groentespreads kun je gebruiken voor op een boterham of cracker. Met de bovenstaande porties heb je voor een paar dagen genoeg en kun je op een makkelijke manier snel je lunch upgraden naar een lunch met groente! Zowel de tuinerwten- als de wortelspread bevatten olijfolie, een goede bron van onverzadigde vetten. De combinatie van groente met vetten zorgt bovendien voor een langer gevoel van verzadiging en een constantere bloedsuikerspiegel. Dit heeft weer een positief effect op je energieniveau na de lunch!


Meer (lunch) inspiratie?

Wil jij gezonder eten en kun je daar nog wat meer inspiratie voor gebruiken? Heb je zin in een gezellige activiteit, terwijl je ondertussen meer leert over gezonde voeding en hiermee gelijk aan de slag gaat? Elke maand organiseer ik een lunch workshop. In een kleine groep ervaar je hoe je op een leuke manier van jouw lunch een lekkere, gezonde en volwaardige maaltijd maakt waar je energie van krijgt! De eerstvolgende workshop staat gepland voor woensdag 10 april. Wil jij hier ook bij zijn? Kijk voor meer info een aanmelding op mijn workshoppagina.

Fotografie @veggiebekkie.com