Quinoasalade met sperzieboontjes en broccoli

Een lekkere en voedzame maaltijdsalade, makkelijk te maken én ook heel geschikt voor op vakantie. De romige tahindressing geeft nog extra smaak aan de quinoasalade met sperzieboontjes, maar ook zonder is het al super lekker.

Een echt zomergerecht; de zomer is de periode waarin er volop verse bonen te verkrijgen zijn, zoals sperziebonen, tuinbonen, snijbonen en
peultjes. In combinatie met een (pseudo)graan vormen deze een licht verteerbare eiwitbron. Lekker bij een frisse salade of met kort gestoomde groente zoals broccoli. Broccoli is met 3,5 gram eiwit per 100 gram groente ook relatief rijk aan eiwit. Een mooi recept dus voor een vegetarische (lunch)maaltijd!

Quinoa met sperziebonen en broccoli

Een lekkere en voedzame maaltijdsalade met quinoa, sperzieboontjes en broccoli.
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Salade
Keuken Vegetarisch
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 120 gram quinoa
  • 250 gram sperziebonen
  • 250 gram brocciliroosjes
  • 1 lente-ui
  • 0,5 bosje peterselie
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 3 eetl. zonnebloempitten

Tahindressing

  • 2 eetl. citroensap
  • 1 eetl. tahin
  • scheute water
  • evt 1 teentje knoflook, geperst
  • zout & peper

Variatie

  • snijbonen of peultjes i.p.v. sperziebonen

Instructies
 

  • Was de quinoa, laat uitlekken en breng in 240 ml water aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg een snufje zout toe, roer door en laat nawellen.
  • Snij de puntjes van de sperziebonen en snij doormidden. Kook of stoom de groenten beetgaar. Stoom de broccoliroosjes bijvoorbeeld in een stoominzet en kook de sperziebonen in de pan eronder
  • Meng eventueel de ingrediënten voor de dressing en zet apart.
  • Hak de peterselie fijn en snij de lente-ui in ringen.
  • Roer de quinoa los met de olijfolie, voeg de peterselie, lente-ui en azijn toe en hussel door elkaar. Schep ook de broccoli en sperziebonen erdoor.
  • Verdeel over twee borden en schenk eventueel de dressing over de salade en bestrooi met de zonnebloempitten.

Notities

Ook de stronk van de broccoli kun je gebruiken. Schil de stronk dan wel goed, omdat de buitenzijde slecht verteerbaar is. Snij de stronk verder in stukjes en stoom mee met de roosjes.
En heb je geen lente-ui of peterselie in huis? Dan kun je dit gerecht prima maken zonder

Dit recept komt uit mijn kookboek Lekker lunchen met seizoensgroenten.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven