Restjes groente over? Die kun je perfect verwerken in deze makkelijke misosoep. Een lekker hartig soepje, dat goed past als bijgerecht bij Oosterse gerechten. In mijn kookboek ‘Lekker lunchen met seizoensgroenten’ staat bijvoorbeeld een recept voor een Oosterse rijstsalade met onder andere paksoi, radijs en lente-ui. De groente die je over hebt, kun je heel goed gebruiken voor deze soep.
Misopasta is een smaakmaker uit de Japanse keuken die ontstaat door het fermenteren van sojabonen, zeezout en een graan. Zelf gebruik ik graag de Mugi Miso van Terra Sana, een donkere misopasta met een lekker intense umami smaak. Zo’n pot misopasta blijft met gemak een jaar houdbaar als je hem in de koelkast bewaart. Zeker de moeite waard om in huis te hebben.
Misopasta is rijk aan B-vitaminen en mineralen waaronder calcium en ijzer. Om de voedingsstoffen zoveel mogelijk intact te houden, is het aan te raden de misopasta alleen even mee te warmen op het laatst en niet mee koken.
Makkelijke misosoep
Ingrediënten
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 1/3 rode peper (of chilivlokken)
- 2 tl vers geraspte gember
- 750 ml water
- 1 el misopasta
- 1 tl groentebouillonpoeder of scheutje tamari
- Groenten, bijvoorbeeld: radijsjes, lente-ui, wortel, paksoi
- 150 gram oesterzwammen of kastanjechampignons
- naar smaak: wakame, zeesla of norisnippers
Instructies
- Fruit de ui en de knoflook zachtjes in een scheutje (sesam)olie.
- Voeg de geraspte gember toe, roer door en laat met een deksel op de pan zachtjes meefruiten.
- Scheur de oesterzwammen in kleinere stukken en snij de groenten in plakjes of reepjes. Voeg toe aan het ui-mengsel.
- Voeg het water (gekookt) toe, evt. een theelepel groentebouillonpoeder en laat de soep maximaal 5 minuten koken.
- Schep een kopje heet water uit de pan en los de misopasta hierin op. Voeg dit weer bij de soep en warm nog even mee.
- Gebruik je zeesla of wakame? Spoel deze af en voeg de laatste 3 minuten van de kooktijd toe aan de soep. Norisnippers kun je er aan het einde overheen strooien.
- Breng op smaak met peper en tamari