Hoe hou je het betaalbaar? Die vraag krijg ik regelmatig. Eén van de pijlers van natuurvoeding is dat het biologisch geteeld is. Daarmee zorg je voor de gezondheid van de aarde, die van jezelf en de mensen die betrokken zijn bij de productie van je voeding. Voor mij is het kopen van biologische producten inmiddels dan ook een volkomen logische keuze. Aangezien biologische producten vaak hoger in prijs dan niet-biologische producten, ‘moet’ je het wel een beetje handig aanpakken om het betaalbaar te houden. In deze blog deel ik mijn tips voor het doen van betaalbare bio boodschappen, deel ik een aantal fijne (online) adresjes en geef ik tot slot tips voor een aantal lekkere biologische producten. 

Hoe hou je biologisch betaalbaar?

Tip 1 Koop producten van het seizoen

Seizoensproducten zijn vaak voordeliger, omdat ze van dichtbij komen en in de volle grond geteeld worden. Dat bespaart kosten voor transport en bovendien zijn daar geen verwarmde kassen voor nodig. Wat is er in het seizoen vraag je je misschien af? Het grootste deel van de groenten die in de reguliere supermarkt aangeboden worden, liggen namelijk het hele jaar door in de schappen. Veel natuurwinkels hebben wel een apart schap met producten uit de regio die op dat moment beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er in veel plaatsen op de markt ook kramen met lokale producten. Wil je meer gevoel krijgen met seizoensproducten? In mijn kookboek ‘Lekker lunchen met seizoensgroenten’ vind je bij ieder seizoen een handig overzicht met seizoensgroenten én bijpassende recepten.

Tip 2 Koop direct in bij de boer

Als de mogelijkheid er is in jouw omgeving, kun je proberen om direct van de boer af te nemen. Dat scheelt vaak een stuk in prijs in vergelijking met de prijzen in de winkel. Ook de boer krijgt op die manier een betere prijs in plaats van dat een deel van jouw geld naar de supermarkt gaat. In veel regio’s zijn er  inkoopcoöperaties via welke je voordelig biologische producten in kunt kopen. Zo heb je in mijn eigen omgeving (Deventer)g bijvoorbeeld Coop de Oorsprong.

Tip 3 Maak een boodschappenlijst

Een boodschappenlijst helpt om efficiënt boodschappen te doen. Je koopt gericht wat je nodig hebt voor je maaltijden en laat gemakkelijker onnodige extra’s liggen. Voor een complete boodschappenlijst helpt het om je maaltijden vooraf te plannen, zodat je precies weet wat je nog in huis moet halen. Een leuk en handig hulpmiddel hiervoor is een maaltijdplanner.

Tip 4 Koop droogwaren in grootverpakking

Droogwaren kun je vaak voordeliger inkopen in grootverpakkingen. Je kunt hier in de natuurwinkel naar vragen en ook zijn er diverse webwinkels waar je grootverpakkingen met biologische producten kunt bestellen (zie hieronder bij ‘Handige Adresjes’).

Tip 5 Check de aanbiedingen van de lokale natuurwinkel

Gewoon de aanbiedingen in de gaten houden, simpel en doeltreffend om geld te besparen.

Tip 6 Gebruik meer van de groente

Gebruik zoveel mogelijk van de groente. Zo kun je van radijsbladeren heerlijke pesto maken, of gebruiken in soep, salade en stamppot. Wortelloof doet het ook erg goed in pesto en tot slot kun je de schutbladeren van bloemkool fijnsnijden en roerbakken. En zo zijn er vast nog meer voorbeelden te bedenken van onderdelen van groenten die prima op je bord passen in plaats van in de gft bak ;-).

Handige online adresjes

 • Van Haver tot Gort 
  Van Haver tot Gort heeft als doel biologische boodschappen betaalbaar en toegankelijk te houden, op een zo duurzaam mogelijke manier. Eén keer per maand geef je jouw bestelling door. De boodschappen worden vervolgens in de week erop afgeleverd bij Haverpunten door heel Nederland (check de website om te zien waar voor jou het dichtstbijzijnde afhaalpunt is). Echt, als ik dit eerder had geweten …. En zijn de verpakkingen voor jou te groot? Misschien is er wel iemand in je omgeving waar je samen mee kunt bestellen.
 • Pit & pit
  Pit & pit heeft een groot assortiment in (biologische) droogwaren. Kruiden, specerijen, granen, gedroogde vruchten, noten etc.
 • de Notenshop
  Een ruim aanbod in biologische ongebrande noten, zaden en pitten.

Lekkere bio producten

 • Kruiden en specerijen van Het Blauwe Huis
  Duurzaam, transparant en met liefde geproduceerd. En ontzettend goed van smaak! Verkrijgbaar bij de lokale natuurwinkel of online bij Het Blauwe Huis.
 • Edelgistvlokken van Mattisson
  Edelgistvlokken… Voor sommigen klinkt het nog een beetje stoffig. Inmiddels zijn Edelgistvlokken echter behoorlijk gangbaar. Een ideale smaakmaker in vegetarische of veganistische gerechten. Ze zorgen voor een lekker hartig smaakje en zijn te gebruiken als vervanger van kaas. Ik gebruik ze in verschillende gerechten op mijn blog en in in mijn kookboek ‘Lekker lunchen met seizoensgroenten’. Nu hebben biologische edelgistvlokken nogal eens een bitter nasmaakje. Die van Mattisson (verrijkt met vit. B) hebben dat niet en kan ik zeker aanraden.
 • Kruidenzout van Herbamare
  In mijn recepten noem ik vaak kruidenzout; het geeft meer smaak met minder zout. Wat mij betreft dan ook onmisbaar in de keuken. Herbamare kruidenzout van A. Vogel (te koop bij o.a. Holland & Barret, een aantal supermarkten en de natuurwinkel) vind ik erg lekker.

Tot slot

Realiseer je ten slotte dat je met biologische producten vaak meer waar krijgt voor je geld; qua smaak én voedingsstoffen. Als je het op die manier bekijkt, ben je vaak juist duurder uit met je gewone reguliere boodschappen… 

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven