Heb je weinig energie, voel je vaak niet helemaal fit en val je regelmatig uit op je werk en thuis? Grote kans dat jouw weerstand wel een boost kan gebruiken. Met een goede weerstand word je minder snel ziek en als je ziek wordt, zijn je klachten milder en word je sneller weer beter. Het is dus zaak om je weerstand zo goed mogelijk te ondersteunen. Daar kun je zelf veel in doen door het eten van goede voeding.

Dat gezonde voeding goed voor ons is weten we in het algemeen wel. Maar waarom is het precies belangrijk? Het helpt als je weet wat voeding doet in jouw lichaam en hoe je met voeding zelf je eigen weerstand kunt versterken. Daaruit volgt ook motivatie om daadwerkelijk gezonder te gaan eten. De komende tijd zal ik dan ook meer gaan schrijven over hoe je met voeding zelf je weerstand kunt versterken. In deze blog ga ik in op de rol van vezels voor onze weerstand.

Sterk microbioom voorwaarde voor een sterke afweer

Een groot gedeelte van ons afweersysteem bevindt zich in de dikke darm. Dat is ook de plek waar een groot deel van het microbioom huist, de naam voor alle micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten die zich op en in ons lichaam bevinden. Het microbioom helpt onder andere bij de groei van afweercellen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw microbioom zo veel mogelijk in balans is. Er zijn diverse factoren van invloed op deze balans, zoals stress, slaap, medicatie, beweging, omgevingsfactoren en ook voeding. Datgene wat je eet is direct van invloed op de samenstelling van je microbioom.

Eten voor balans in microbioom

De bacteriën die bijdragen aan de groei van afweercellen leven vooral van vezels. Bij het verteren van vezels produceren deze organismen voedingstoffen die ons lichaam o.a. gebruikt in de bouw voor afweercellen. Dat is één van de redenen waarom het eten van vezelrijke voeding zo belangrijk is.

Vezels vind je in plantaardige producten: in groenten, fruit, noten, zaden, onbewerkte granen en peulvruchten. Het is dus handig om hier voldoende van te eten en daarin te variëren om jouw goede darmbacteriën van een lekker kostje te voorzien. Variatie in voedingsvezels zorgt bovendien voor diversiteit in de darmbacteriën.

Tegelijkertijd wil je juist minder ‘pathogene’ bacteriën die bijdragen aan ziekte. Daarvoor is het van belang om matig te zijn met dierlijke eiwitten en suikerrijke voeding. Deze voeding zorgt namelijk voor een minder gunstig milieu in de darmen.

Jouw weerstand versterken met voeding?

Wil jij ook jouw weerstand versterken met voeding? Je bent welkom voor een persoonlijk adviesgesprek. In dit vrijblijvende gesprek kijk ik met je mee waar je nu staat en waar je graag naar toe wilt op het gebied van je eetpatroon.

Gelijk aan de slag in de keuken? Kijk voor inspiratie naar recepten die ik eerder plaatste op mijn blog. Zoals deze groentespreads of dit lekkere ontbijtje met groente.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven