Als voedingscoach opgeleid als natuurvoedingsadviseur is het hoog tijd om een blog te wijden aan natuurvoeding. Natuurvoeding vormt namelijk de basis voor mijn voedingsadvies. Natuurvoeding gaat om verse en onbewerkte voeding, zo veel mogelijk biologisch en uit eigen regio. Kortom: lekker, gezond en eerlijk eten!

Goed voor je eigen gezondheid én je leefomgeving

Laatst sprak ik over het belang van natuurvoeding met Tineke Bakker, boerin en bedrijfsleider van het biologisch-dynamisch landbouwbedrijf de Oosterwaarde in Diepenveen. Ik vroeg haar hoe zij aankijkt tegen voeding uit eigen regio en uit het seizoen. Tineke vertelt:

‘Als biologische boer verbouw je niet alleen gezonde voeding, maar zorg je ook voor een stukje landschap, natuur en biodiversiteit. Door voedsel uit eigen regio te eten, help je op een hele concrete manier mee aan een vitaal en afwisselend landschap.’

Ook Tineke onderstreept dat je met het eten van verse groente uit het seizoen je gezondheid ondersteunt. De groentes bevatten naast vitaminen en mineralen ook een grotere hoeveelheid plantaardige stoffen, de zogenaamde fytonutriënten of bioactieve stoffen waar een beschermende werking van uitgaat. Denk aan antioxidanten die onze cellen en weefsels beschermen tegen veroudering en ziekte.

Makkelijker kiezen en meer variatie met seizoensgroente

Tineke vervolgt dat eten uit het seizoen haar ook ritme en houvast geeft in de keuken.

‘Het aanbod in groenten is zo groot, het is dan makkelijk om de keus wat te beperken door te kiezen voor seizoensgroente’.

Zo ervaar ik dan zelf ook. Als deelnemer van de Oosterwaarde krijgen we nu ruim 3 jaar wekelijks een groentepakket met groenten uit het seizoen. Ik moest er echt wel even aan wennen. Inmiddels zijn er heel wat groentes langs gekomen waar ik voorheen niet of nauwelijks mee kookte, denk aan koolraap, koolrabi, rammenas, schorseneren en postelein. Door met de seizoenen mee te eten, hebben we veel andere groentes leren kennen en eten wij door het jaar heen veel meer verschillende soorten groenten.

Natuurvoeding als basis voor voedingsadvies

Adviseer ik iedereen dan helemaal natuurlijk te eten? Nee, zeker niet. Voor ieder die bij mij komt voor voedingsadvies en begeleiding kijk ik wat passend is. Natuurlijke en onbewerkte voeding gebruik ik wel als basis en de handvatten die ik aanreik baseer ik daarop. Natuurvoeding vind ik namelijk een hele mooie manier om je gezondheid te ondersteunen. Door een zo natuurlijk mogelijk voedingspatroon in te passen in je dagelijks leven ondersteun je blijvend je gezondheid.

Ben jij benieuwd hoe voeding jou kan ondersteunen? 

Wil jij graag meer energie en je fitter voelen en ben je benieuwd wat voeding daarin kan doen? Ik help je graag verder in het jou eigen maken van een lekker en gezond eetpatroon dat past in jouw dagelijks leven en waardoor jij je al snel beter in je vel voelt. Neem vrijblijvend contact op voor meer info en kennismaking op of kijk verder bij mijn aanbod in voedingscoaching.

Meer inspiratie voor recepten met seizoensgroenten

Om mij heen zie ik steeds meer mensen die kiezen voor groentes uit eigen regio en het seizoen. Daarom zet ik regelmatig een groente uit het seizoen in het zonnetje en deel ik één of meerdere recepten met deze groente. In april plaatste ik twee heerlijke recepten met raapstelen, waaronder deze raapstelensalade met zoete aardappel. Deze maand staat koolrabi in de schijnwerpers. Houd mijn blog in de gaten voor lekkere recepten met groenten uit het seizoen.

Winkelwagen
Scroll naar top