Een heerlijk verwarmend havermoutontbijtje in de kleur van de mooie gouden herfst! Als je meer onbewerkte voeding wilt gaan eten, helpt het om je maaltijden extra lekker te maken. De  tussendoortjes waar je eerder misschien aan gewend was, mis je dan veel minder of helemaal niet. Een havermoutontbijt vind ik daar ideaal voor, zoals deze havermoutpap met kurkuma latte of ‘gouden melk’ specerijen mix. De specerijenmix kun je kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is ook leuk. Je kunt de specerijen dan helemaal aan jouw smaak aanpassen.

Gouden herfst havermout

Een heerlijk verwarmend havermoutontbijtje in de kleur van de mooie gouden herfst.
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Ontbijt
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 100 gram havervlokken
  • 500 ml water
  • 1 eetlepel rozijnen of 2 dadels (in stukjes gesneden)
  • 1 theelepel kurkuma latte mix of zelfgemaakte gouden specerijenmix
  • 1 klontje roomboter
  • 1 appel

Topping

  • 1 theelepel honing
  • 1 handje walnoten
  • 2 eetlepels lijnzaad (versgemalen)

Voor 1 potje zelfgemaakte Gouden specerijenmix

  • 4 theelepels kurkuma
  • 3 theelepels kaneel
  • 2 theelepels anijs
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kardamom
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/4 theelepel zwarte peper

Instructies
 

  • Rasp de appel of snij deze in kleine stukjes.
  • Breng de havervlokken met een theelepel gouden specerijenmix, de appel en de rozijnen (of stukjes dadel) aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken en roer af en toe.
  • Voeg een klontje roomboter toe en eventueel een snufje zout. Laat de pap nog even nawellen.

Notities

De havervlokken kun je ook de avond van te voren alvast in het water zetten. De havermoutpap is dan 's morgens sneller klaar. 
 
Je kunt de appel, met een scheutje water, ook in een apart pannetje stoven. Voeg eventueel nog een vleugje anijs en kaneel toe.

Tip: maal lijnzaad vers

Lijnzaad is een voedzame toevoeging bij bijvoorbeeld het ontbijt. Het is rijk aan vezels, bevat diverse mineralen en is een bron van omega 3 vetzuren. Door lijnzaad vers te malen zijn de voedingsstoffen gemakkelijker opneembaar en profiteer je bovendien van de gunstige vetzuren die tijdens het bewaren helaas oxideren. Een handig hulpmiddel voor het malen van lijnzaad is een elektrisch koffiemolentje.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven