Een heerlijk verwarmend havermoutontbijtje in de kleur van de mooie gouden herfst! Als je meer onbewerkte voeding wilt gaan eten, helpt het om je maaltijden extra lekker te maken. De tussendoortjes waar je eerder misschien aan gewend was, mis je dan veel minder of helemaal niet. Een havermoutontbijt vind ik daar ideaal voor, zoals deze havermoutpap met kurkuma latte of ‘gouden melk’ specerijen mix. De specerijenmix kun je kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is ook leuk. Je kunt de specerijen dan helemaal aan jouw smaak aanpassen.

Gouden herfst havermout
Ingrediënten
- 100 gram havervlokken
- 500 ml water
- 1 eetlepel rozijnen of 2 dadels (in stukjes gesneden)
- 1 theelepel kurkuma latte mix of zelfgemaakte gouden specerijenmix
- 1 klontje roomboter
- 1 appel
Topping
- 1 theelepel honing
- 1 handje walnoten
- 2 eetlepels lijnzaad (versgemalen)
Voor 1 potje zelfgemaakte Gouden specerijenmix
- 4 theelepels kurkuma
- 3 theelepels kaneel
- 2 theelepels anijs
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kardamom
- 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/4 theelepel zwarte peper
Instructies
- Rasp de appel of snij deze in kleine stukjes.
- Breng de havervlokken met een theelepel gouden specerijenmix, de appel en de rozijnen (of stukjes dadel) aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken en roer af en toe.
- Voeg een klontje roomboter toe en eventueel een snufje zout. Laat de pap nog even nawellen.
Notities
Tip: maal lijnzaad vers
Lijnzaad is een voedzame toevoeging bij bijvoorbeeld het ontbijt. Het is rijk aan vezels, bevat diverse mineralen en is een bron van omega 3 vetzuren. Door lijnzaad vers te malen zijn de voedingsstoffen gemakkelijker opneembaar en profiteer je bovendien van de gunstige vetzuren die tijdens het bewaren helaas oxideren. Een handig hulpmiddel voor het malen van lijnzaad is een elektrisch koffiemolentje.