Deze maand voor mijn receptenblog met seizoensgroenten een recept met venkel en puntpaprika. Twee groentes die nu volop te verkrijgen zijn. Zoals ik al eens eerder schreef, bedenk ik recepten lang niet altijd zelf. Ik laat mij graag inspireren en houd ervan recepten te verzamelen en naar eigen inzicht aan te passen.

Waar dat ´eigen inzicht´ uit bestaat? Ik ga voor gezonde, lekkere en eerlijke voeding. En als even kan ook makkelijk te bereiden. Als natuurvoedingsadviseur let ik erop dat een maaltijd in elk geval bestaat uit een flinke portie (seizoens)groenten die ons voorziet van voedingsvezels en de nodige vitaminen en mineralen, goede vetten (meer onverzadigd dan verzadigd) en een eiwitbron. Eiwitten zijn immers essentieel als bouwstof voor ons lijf.

Regelmatig kook ik iets uit een van de kookboeken van Deliciously Ella, een van de bekendste (vegan) foodbloggers uit Engeland. Dit recept met geroosterde venkel is gebaseerd op een recept uit het boek ‘Deliciously Ella met vrienden’. Een van de leuke dingen van haar recepten vind ik de dressings waarmee zij elke maaltijd weer een andere touch geeft.

De geroosterde venkel en puntpaprika met rijst en tempé heeft al vaak bij ons op tafel gestaan en blijft een van mijn favoriete recepten met venkel. Vorige week was mijn collega Kimberley van Veggiebekkie een dag in Deventer en maakten we dit recept samen. Niet de snelste maaltijd misschien, maar wel heel erg lekker! Bovendien met groenten uit het seizoen en ook nog eens vegan. Ik zou zeggen: lekker uitproberen!

Tempé

Tempé is net als tofu gemaakt van sojabonen en is daarmee een product gemaakt van peulvruchten. Het voordeel van tempé vind ik dat het bestaat uit gefermenteerde sojabonen en daardoor gemakkelijker te verteren is. Het heeft een relatief hoog gehalte aan eiwitten en is een prima plantaardige bron van eiwit. Combineer je tempé (peulvrucht) met een graan, dan heb je bovendien een volwaardig eiwit. Het is wel noodzakelijk de tempé lekker te kruiden. Voor dit recept maakte ik een marinade van olijfolie met tamari, knoflook, koriander en komijn. Als het even kan, marineer ik de tempé een aantal uur of zelfs de avond van de voren zodat ze smaken goed intrekken.

Geroosterde venkel en puntpaprika met rijst en tempé

Deze maand voor mijn receptenblog met seizoensgroenten een recept met venkel en puntpaprika. Twee groentes die nu volop te verkrijgen zijn.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 2 flinke venkelknollen (zo’n 500 gram)
 • 2 puntpaprika’s
 • 1 ui
 • half bosje verse koriander en / of peterselie
 • rijpe avocado
 • 2 el (geroosterd) sesamzaad
 • 200 gram zilvervliesrijst

Voor de dressing

 • 4 knoflooktenen
 • 4 el olijfolie
 • 2 tl tamari
 • 2 tl appelciderazijn

Voor de tempé

 • 250 gram tempé
 • 3 el olijfolie
 • 1 tl tamari
 • 1 teen knoflook, geperst
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl korianderpoeder
 • evt. stukje geraspte verse gember

Instructies
 

 • Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing in wat zout of bouillonpoeder.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden °C (heteluchtoven op 180 graden °C).
 • Snijd de venkel in kleine stukjes, de paprika in reepjes en de ui in ringen.
 • Doe alles op een bakplaat, besprenkel de groenten met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster de groenten in 15 – 20 minuten. Doe de laatste 10 minuten de knoflooktenen erbij.
 • Laat de rijst en groenten iets afkoelen.
 • Hak ondertussen de koriander fijn; schil de avocado en snijd deze in stukjes.
 • Meng de geroosterde groenten samen met de avocado en sesamzaadjes door de rijst.
 • Prak de geroosterde knoflook en meng deze met de andere ingrediënten voor de dressing en meng de dressing door de rijst en groenten. Strooi er tot slot de koriander en / of peterselie over. Serveer met gebakken tempé.

Bereiding Tempé

 • Snijd de tempé in kleine blokjes.
 • Meng de ingrediënten voor de marinade en schep deze door de tempé blokjes. Het lekkerst is om de tempé van te voren te marineren en weg te zetten in de koelkast zodat de smaak lekker in de tempé kan trekken.
 • Verhit een eetlepel (neutrale) kokosolie in een koekenpan en bak de blokjes bruin totdat ze een beetje krokant zijn.

Notities

Tips

Deze tempé blokjes zijn ook erg lekker bij nassi. Tot slot gebruik je voor dit gerecht ongeveer een half bosje verse kruiden. Bewaar de andere helft in een natte doek in de koelkast, dan blijven de verse kruiden nog makkelijk een week goed.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven