De herfst is mijn favoriete seizoen als het om groenten gaat, met pompoen op nummer een. Daar maak ik vanalles mee, van pap bij het ontbijt en pompoenmuffins tot stoofpotjes en soep. Laatst stond er voor de Maaltijd van Munt & Marjolein een gerecht met palmkool en pompoensaliesaus op het menu. De reacties waren heel positief, dus mag dit recept ook niet ontbreken op mijn blog!
Palmkool
Palmkool, ook wel cavalo nero genoemd, is een boerenkool-achtige koolsoort. De plant heeft donkere blauwgroene bladeren en groeit als een soort palm de lucht in. Het is net als boerenkool een ontzettend gezonde groente, die rijk is aan o.a. antioxidanten, vitamine K en vitamine C. Daar kunnen we nu wel wat extra van gebruiken. In de herfst en winter is deze groente goed verkrijgbaar in de lokale natuurwinkel, maar ook bij steeds meer supermarkten vind je een zak met voorgesneden palmkool. Kun je het toch niet vinden? Vervang de palmkool dan door boerenkool.

Palmkool met pompoen-saliesaus
Ingrediënten
- 1 kg pompoen
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 500 gram palmkool
- 300 gram kastanje champignons
- 200 gram volkoren rijst (of pasta)
- 1 eetl. roomboter
- 1 eetl. olijfolie
- 15 blaadjes salie
- 750 ml groentebouillon
- 1 scheut (plantaardige) room
- evt geraspte kaas, edelgistvlokken en / of geroosterde pijnboompitjes
Instructies
- Kook de rijst volgens de verpakking.
- Was de pompoen en snijd deze in blokjes.
- Snij de ui klein, 1 teentje knoflook en hak ook de salieblaadjes fijn.
- Fruit de ui met de knoflook in de olijfolie, voeg de salie toe en bak even mee.
- Voeg ook de pompoen toe en bak even mee.
- Voeg de bouillon toe aan de groenten, breng het geheel aan de kook en laat zo´n 15 min. zachtjes koken totdat de pompoen gaar is. Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde saus en voeg eventueel een scheut room toe.
- Was de palmkool en snijd deze in smalle reepjes. De dikke nerf kun je ook gewoon gebruiken.
- Verhit wat olijfolie in een pan, roerbak de palmkool een paar minuten en laat de groente met een deksel op de pan 15 – 20 min. zachtjes smoren.
- Snij ondertussen de champignons in plakjes en bak deze in een klont roomboter, met wat peper en een uitgeperst teentje knoflook. Voeg naar smaak zout toe.
- Voeg de rijst als deze gaar is bij de champignons. Dan trekt de smaak van de champignons lekker in de rijst.
- Schep de rijst met champignons en de palmkool op 4 borden en schenk de pompoensaliesaus er overheen. Bestrooi evt. met wat vers geraspte boerenkaas, edelgistvlokken of pijnboompitjes
Nog meer pompoeninspiratie
Heb je saus over? Verdun het de volgende dag met wat bouillon en je hebt een lekkere en snelle soep. Of maak gewoon wat extra… Tot slot heeft mijn collega Kim van Veggiebekkie twee heerlijke pompoenspreads bedacht, een zoete en een hartige variant. Lekker als dip of als beleg.