Boekweitrisotto met koolrabi en andijvie, een leuke variatie op risotto met rijst en met voorjaarsgroente. Koolrabi, een typische groente uit het voorjaar en de vroege zomer. Ik heb hem deze maand al een paar keer in mijn wekelijkse groentepakket gekregen. Koolrabi is een zogenaamde ‘stengelknol’, lichtgroen van kleur en met lange stengels en bladeren. De groente is makkelijk klaar te maken en zit vol goede voedingsstoffen. Zo is het een bron van voedingsvezels, de mineralen magnesium, calcium en kalium en vitamine C. Toch is het niet een heel bekende groente en daarom één van mijn favoriete recepten met koolrabi.

Koolrabi

Koolrabi kun je zowel rauw in salades verwerken als koken en bakken. Zelf gebruik ik koolrabi graag in allerlei roerbakgerechten. Warm bereid doet de smaak een beetje denken aan bloemkool, maar dan iets nootachtiger. Voor de risotto combineerde ik koolrabi met andijvie, ook zo’n lekkere voorjaarsgroente. Deze bittere bladgroente ondersteunt onze lever bij het ontgiften. De wat bittere smaak van andijvie combineert bovendien goed met de nootachtige smaak van koolrabi en boekweit.

Boekweit

Aan boekweit kan ik een hele blog apart weiden. Zelf ben ik er mee opgegroeid, maar voor de meesten is het minder bekend. Inmiddels is boekweit behoorlijk in opkomst en zie ik er steeds meer recepten mee voorbij komen. Van boekweitmeel in pannenkoeken en taartbodems tot geroosterd in granola. Boekweit behoort tot de z.g. pseudogranen. Pseudogranen zoals boekweit, quinoa en amaranth worden gebruikt als graan, maar behoren in tegenstelling tot granen niet tot de grasachtigen maar zijn van een ander soort plant afkomstig. Boekweit is glutenvrij, bevat relatief veel eiwitten en is rijk aan B-vitaminen en mineralen. Voor deze risotto roosterde ik boekweitkorrels eerst licht voor een wat uitgesprokener smaak. Nog niet zo bekend met boekweit? Probeer het eens, het is echt de moeite waard!

Boekweitrisotto met koolrabi en andijvie

Een leuke variatie op risotto met rijst.
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 1 koolrabi
 • 150 gram boekweit
 • 0,5 krop andijvie (300 gram)
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 eetl. crème fraîche of een scheut plantaardige room
 • 1 tl rozemarijn
 • 1 tl tijm
 • 3 eetl. edelgistvlokken

Optioneel: gebakken champignons

 • 200 gram kastanje champignons, in plakjes
 • 1 teentje knoflook

Instructies
 

 • Rooster de boekweit zonder olie licht in een koekenpan. Voeg 300 ml water toe kook de boekweit zachtjes gedurende10 minuten. Voeg wat zout of groentebouillonpoeder toe, roer door en laat nawellen.
 • Snijd de ui en hak de knoflook fijn
 • Fruit de ui in een scheutje olijfolie, voeg de knoflook en kruiden toe laat zachtjes fruiten met een deksel op de pan.
 • Schil ondertussen de koolrabi en snijd deze in blokjes van 1 cm bij 1 cm
 • Voeg de blokjes koolrabi toe aan die ui, bak even mee en laat de groente met een scheutje water ongeveer 10 min. smoren totdat deze beetgaar is.
 • Was intussen de andijvie, laat goed uitlekken (of droog deze met een slacentrifuge) en snij in smalle reepjes. Voeg de andijvie toe aan de koolrabi en roerbak de groente een paar minuten mee totdat de andijvie geslonken is.
 • Bak de champignons met de knoflook en tijm in een klontje roomboter, breng op smaak met zout en vers gemalen zwarte peper.
 • Voeg de boekweit en de champignons samen met de (plantaardige) room toe aan de andijvie en schep goed om.
 • Lekker met edelgistvlokken of wat geraspte kaas

Notities

Om tijd te besparen tijdens het koken, kun je de boekweit ook al op een eerder moment roosteren, eventueel in een grotere hoeveelheid. De geroosterde boekweit kun je afgekoeld en in een afgesloten pot nog prima een tijd bewaren. Ook kun je kasha kopen in plaats van boekweit. Kasha is geroosterde boekweit en kun je direct koken. 
Edelgistvlokken kun je gebruiken in plaats van kaas. Ze zijn rijk aan B-vitaminen en een plantaardig alternatief voor kaas. 
In plaats van andijvie kun je ook spinazie nemen. Dit combineert lekker met salie. Fruit de ui dan met gehakte verse salieblaadjes of een theelepel gedroogde salie, in plaats van de tijm en rozemarijn. 

 

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven