Een heerlijk ‘pasta-achtig’ recept, maar dan met de hele graan, namelijk parelspelt. Een paar weken geleden volgde ik een workshop getiteld ‘De kracht van graan’ (bij Voedwel in Utrecht). Een workshop over de 7 verschillende granen en hun eigenschappen. Ik raakte helemaal enthousiast om vaker met hele granen te koken en om meer in te variëren in soort graan. Als ik kook met granen, is dat toch ook vaak met rijst of pasta. Tijd dus voor iets anders. Ik begon met een gerecht waar ik eerder speltpasta voor gebruikte, deze verving ik door parelspelt. En het resultaat mag er zijn! Parelspelt, met een romige saus van zoete aardappel, cashewnoten en tahin en kort geroerbakte verse spinazie. Het recept is losjes geïnspireerd op een recept van Deliciously Ella uit het boek ‘Elke dag’.

Graan bereiden 

Het bereiden van spelt en andere granen vraagt wat planning. Er is namelijk tijd en water is nodig om enerzijds het fytinezuur af te breken en anderzijds de voedingsstoffen optimaal beschikbaar te maken. Een beetje handig gepland, is een maaltijd met graan ‘s avonds juist snel en makkelijk gemaakt.

 1. Weken
  Spoel in dit geval de spelt, laat goed uitlekken in een zeef en week de spelt in een afgepaste hoeveelheid water. Voor spelt is deze verhouding 1:2,5. De weektijd voor spelt bedraagt 3 uur.
 2. Koken
  Breng de spelt vervolgens in het weekwater rustig aan de kook en laat 30 minuten koken. Voeg vervolgens eventueel een snuf zout of bouillonpoeder toe en roer even door.
 3. Nawellen
  Tot slot is het aan te bevelen gekookte granen in de pan na te laten wellen voor het optimaal laten vrijkomen van de voedingsstoffen.  Voor spelt is de naweltijd minimaal 2 uur.  Nawellen kan bijvoorbeeld in een ‘Hooimadam’ of ‘Ecostoof’, moderne varianten op de hooikist van vroeger. Granen of pseudogranen met een kortere naweltijd laat ik meestal gewoon op de nog warme kookplaat staan.

Zelf maak ik een gerecht met granen op dagen dat ik thuiswerk of in het weekend. ‘s Morgens laat ik het graan weken, tijdens de lunch zet ik het op om te koken en vervolgens welt het ‘s middags na in mijn hooimadam.

Gekookte granen zijn, mits goed afgesloten, 3 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt dus prima gelijk wat extra koken, zodat je een basis hebt voor een snelle en voedzame lunch of avondmaaltijd later in de week.

Romige parelspelt met spinazie

Een heerlijk 'pasta-achtig' gerecht, maar dan met de hele graan, namelijk spelt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch

Ingrediënten
  

 • 125 gram parelspelt
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
 • 1 eetl. olijfolie
 • 2 tl oregano
 • 300 gram spinazie

Voor de romige zoete aardappelsaus

 • 1 zoete aardappel (ongeveer 200 gram)
 • 25 gram cashewnoten (geweekt)
 • 1 eetl. tahin
 • 0,5 citroen, het sap
 • 1 eetl. edelgistvlokken
 • 0,5 tl paprikapoeder

Instructies
 

Voorbereiding

 • Bereid als eerste de parelspelt. Volgens de bereidingswijze op de verpakking kan dit door de spelt 25 minuten te koken en het overtollige water af te gieten.
  Voor een optimaal resultaat, week je de spelt na het wassen in 300 ml water gedurende 1-3 uur. Breng de spelt vervolgens in het weekwater rustig de kook en laat 30 minuten zachtjes koken. Voeg wat zout of bouillonpoeder toe, roer even door en laat de spelt tot slot 1-3 uur nawellen.
 • Week de cashewnoten in water

Voor de spinazie

 • Verwarm een scheutje olijfolie in een pan, fruit de ui en voeg de knoflook en oregano toe. Laat met een deksel op de pan zachtjes fruiten.
 • Was de spinazie, laat goed uitlekken en snij grof
 • Voeg de spinazie toe aan de ui en roerbak mee totdat de spinazie is geslonken.
 • Breng op smaak met (kruiden)zout en versgemalen zwarte peper.

Voor de romige saus

 • Schil de zoete aardappel, snij in stukjes en kook of stoom in +/- 5 minuten gaar.
 • Doe de zoete aardappel samen met de geweekte cashewnoten en de andere ingrediënten voor de saus in een mengbeker, voeg zo'n 100 ml water toe en mix met de staafmixer tot een gladde saus.
 • Meng de saus door de parelspelt en warm nog even door.

Notities

Lekker met licht geroosterde pijnboompitjes en edelgistvlokken.
 

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven