Met de komst van de lente verschijnen ook weer de eerste echte lentegroentes. Heerlijk! Ik kook graag met groente uit het seizoen. Ze zijn vers, smaakvol en zitten vol met gezonde voedingsstoffen. Om mij heen zie ik steeds meer mensen die kiezen voor groentes uit eigen regio en het seizoen. Tegelijk merk ik ook een behoefte aan lekkere en makkelijke recepten met de vaak nog onbekendere groentes. Om het iets makkelijker te maken, deel ik regelmatig een recept met een typische groente uit dat seizoen. Deze maand met raapstelen. Te beginnen met een groene lentesoep met raapstelen.

Groene lentesoep met raapstelen

Vorige week kocht ik een flinke bos raapstelen op de markt. Samen met mijn collega Kimberley van Veggiebekkie probeerde ik verschillende recepten uit. De raapstelen inspireerde ons allereerst tot het maken van een lekkere groene lentesoep van raapstelen met tuinerwten en courgette. Tuinerwten zijn altijd handig om in de vriezer te hebben. Bijvoorbeeld voor het maken van een snelle groentespread, of voor in een soep. De tuinerwten maken de soep steviger en deze ´verse´ peulvruchten zijn ook een mooie bron van eiwitten. Maak je (lunch) maaltijd compleet door er nog iets bij te eten met een graan. Bijvoorbeeld een eenvoudige salade van een restje gekookte rijst of quinoa van de vorige avond, of een lekkere dikke plak (zuurdesem)brood.

Groene lente-soep met raapstelen

Een lekker en makkelijk lentesoepje met verse voorjaarsgroenten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Soep

Ingrediënten
  

 • 1 bos raapstelen
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 0,5 courgette
 • 150 gram (diepvries) tuinerwten
 • 0,5 liter water
 • 1 tl groentebouillonpoeder

Instructies
 

 • Snipper de ui en hak de knoflook grof.
 • Fruit de ui en knoflook in wat olie.
 • Was ondertussen de courgette en snijd deze in blokjes en voeg deze samen met de tuinerwten toe aan de ui en knoflook en bak even mee.
 • Voeg het water toe met 1 tl groentebouillonpoeder, breng het geheel aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.

Variatietip voor in de zomer

Courgette behoort niet tot de lentegroentes, maar is wel een lekker en makkelijk ingrediënt voor in (deze) soep. Courgette is het hele jaar door verkrijgbaar en kan in Nederland volop worden geoogst in de zomer. In de zomer kun je deze soep dan ook maken met bijvoorbeeld spinazie of rucola.

De smaak te pakken van raapstelen? Probeer dan ook eens deze salade met raapstelen, zoete aardappel en pittenmix.

Fotografie @Veggiebekkie

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven